Корисна інформація 

Як вибрати відповідний в’язальний дріт?

В’язальний дріт – надійний і міцний елемент кріплення, що має високу м’якість та еластичність. Дріт використовується при виготовленні сіток, сталевих канатів, при упаковці та фіксації вантажів. Однак найбільш широка сфера застосування матеріалу – будівництво. Дріт дозволяє надійно та міцно з’єднувати прути арматури у перехльості. Такий спосіб з’єднання – вигідна альтернатива зварювальним роботам через кілька причин:

  • операції менш трудомісткі та швидше виконуються;
  • загальні фінансові витрати нижчі;
  • найзручніше створювати каркас необхідної конфігурації;
  • конструкція більш стійка до згинальних навантажень та деформації.

Є ще один важливий плюс: при зварюванні прутів у місці шва змінюється внутрішньокристалічна структура металу – в ньому підвищується крихкість та знижується стійкість до корозії, що стає відчутним з часом. При ув’язуванні за допомогою дроту метал залишається цілим і не втрачає антикорозійних властивостей.

Клас міцності в’язального дроту

Розрізняють дріт класів В1 та В2. Перший виготовляється з звичайної низьковуглецевої сталі. Використовується для виготовлення армуючих каркасів у ненапружуваних конструкціях. Дріт групи В2 вважається високоміцним, оскільки до низьковуглецевої сталі додаються легуючі елементи. Використовується для зв’язування арматури в конструкціях, що напружуються.

Термічна обробка

Розрізняють дріт відпалений (у маркуванні позначається буквою О) і без відпалу. Термооброблений дріт піддається загартовуванню у спеціальних печах – у повітряному чи інертно-газовому середовищі. У першому випадку отримують прокат з поверхнею чорного кольору, у другому – зі світлою чистою поверхнею. В результаті термообробки змінюється структура сталі, у металі знімається внутрішня напруга. Виріб отримує підвищену механічну міцність, при цьому – м’якість та еластичність.

Покритття

Випускається як дріт без покриття, так і в’язальний дріт оцинкований. Захисне покриття одержують методом гарячого цинкування бухт у спеціальних ваннах. Завдяки цьому матеріал набуває високої стійкості до корозії. В умовах атмосферних впливів та вологості він не втрачає своїх характеристик до 20 і більше років.

Як вибрати в’язальний дріт для арматури?

Головний принцип вибору – діаметр арматурних лозин. Від нього безпосередньо залежить і діаметр самого дроту: чим більше перший, тим товстішим він повинен бути. Найбільш затребувані у будівництві діаметри – 8–12 мм.

  1. Для ув’язування лозин товщиною до 10 мм. підійде дріт діаметром 0,8 мм.
  2. Для з’єднання арматури товщиною 10-12 мм. можна застосовувати дріт завтовшки 1-1,2 мм (він найчастіше використовується в малоповерховому будівництві).
  3. Для зведення каркасів, розрахованих на високі навантаження, рекомендується використовувати дріт завтовшки щонайменше 1,4–1,6 мм.

Як альтернативний варіант в останньому випадку можна застосовувати два дроти діаметром 1,2 мм – їх буде достатньо. Для зв’язування зазвичай використовують спеціальний інструмент – гачок. З’єднання має бути максимально міцним. Це необхідно, наприклад, при заливці бетону бетононасосом, оскільки в момент заливання прути піддаються тиску в місцях перехльостування і важливо, щоб вони не розійшлися.

Related posts